Kısaca mac
Mac işletim sistemi windows ve linuxten farklı bir biçimde yazılmıstır.Ve bir mac os programını diger işletim sistemlerine adapte etmek cok zordur.Apple firması ilk olarak bu işletim sistemini kendi yaptıkları illusator.photoshop gibi uygulumaların kopyalanmadan calısması için yapmıstı.Ve ilk olarak mac pcler sadece grafik tasarım amaclı olarak buyuk firmalarda bulunuyorlardı.87 yılında bir g1in(64mhz işlemci 8mb ram) 10.000$oldugu varsayarsak ilk zamanlar cok ustundu macler piyasada ancak fiyatlarıda bir hayli yuksekti ve nerdeyse hiçbir firmanın kendilerine yazılım yazmasını istemiyorlardı.
Zamanla windows etkisini gostermeye basladı buyuk anlasmalar yaptı.Ve piyasa payını calmaya basladı macin bir ara 92in ilk altı ayında mac buyuk bir mali kriz gecirdi ve apple kapınıyordu.Ancak microsoft duruma el koyarak illusator ve photoshopun ana kaynak kodlarını appledan aldılar.Ve uretici firmalarlada anlastılar.
O gun bugundur mac bir dusus içersinde ulkemizdede mac kullanımı ve dolayısla mac os kullanımı yaygın degil cunku avrupada 1452$ bir makina ulkemizde 1452£ olarak satılıyor.Ayrıca 2.el piyasası yok denecek kadar azdır.Ole cıkma parca veya tekil parca bulmak imkansızdır neredeyse ayrıca işlemcisini motorola yapıyor.Ayrıca yapılan testlerde mac os makinaların windows makinalardan 2-3 kat daha hızlı calıstıgını okumustum.Bulabilirsem yazıyı buraya koyarım
Ayrıca bunu biliyorsundur,mac makinalarda aldıgın dergilerin verdigi cdler calısmaz sadece macworld dergisinin cdleri calısır.Onuda turkiyede bulmak bir işkence.Ayrıca MACler PC baslıgı altına alınamaz
Ancak ben kullanıyorum ve gayette memnunum baska bir sorun varsa cekinmeden sorabilirsin
İlk Mac Bilgisayar:
Lisa kod adlı ilk amc bilgisayar