Solunum sistemi ve sigara
Ev içinde sigara dumanına temas çocukta orta kulak iltihabı, astım, hırıltı/hışıltı, öksürük, balgam çıkarma, bronşit, zatürree, akciğer fonksiyonlarının kaybı ve ayrıca horlama, geniz eti hipertrofisi, bademcik iltihabı ve boğaz ağrısı sıklığını arttırır.
Annenin sigara içmesi, 6 yaşın altında hırıltı/hışıltı oranını yaklaşık 1.5 kat arttırırken ev içinde sigara içildiğinde solunum yolu hastalıkları nedeniyle çocukların hastaneye yatma oranları da artmaktadır. ÇSM alt solunum yolu enfeksiyonları için çocuğun riskini iki kat arttırırken, anne hamilelikte de sigara içtiyse risk daha da yükselmektedir. Gebe iken sigara içen annelerin çocuklarının solunum yolu hastalıkları nedeniyle ölüm oranları 3.8 kat daha fazladır.
ÇSM çocukta astım gelişme riskini 1.37 kat arttırırken , ev içi sigara içimi astım atak sıklığını, hastaneye yatma ve yoğun bakım oranını da arttırmaktadır.
iki yaşın altındaki çocuklarda ÇSM orta kulak iltihabı ve orta kulakta sıvı toplanması riskini 1,9 - 3,9 kat arttırmaktadır. Tekrarlamalar ve cerrahi işlem oranları da artmaktadır.
Hamilelikte sigara maruziyeti yeni doğanda solunum fonksiyon testlerinde gerilik ile birliktedir, yani doğumdan önce akciğer gelişimi etkilenmiştir. Bronşit ve zatürree artmış riski çevresel sigara dumanı teması halinde özellikle ilk bir yaşta olmak üzere okul öncesi çocuklar etkilemektedir. Altı ay civarındaki bebeklerde hastaneye yatma riski de en fazladır. Anne babanın sigara içmesi ile pasif içiciliğe bağlı öksürükte 13 yaşına kadar çocuğu etkileyebilmekte, oranlar yaş büyüdükçe azalmaktadır. Çocuğun büyüdükçe ebeveynleri ile daha az vakit geçirmesinin ilerleyen yaşlarda çocukta pasif içicilik etkisinin azalmasının nedeni olarak gösterilmiştir.
|